Visuaalista suunnittelua ja viestintää kestävyyskärjellä.

Yrittäjä

Kuka minä olen, aivan lyhyesti?

Olen Eetu Haverinen, Itä-Suomesta Tampereelle emigroitunut visuaalisen alan ammattilainen ja yrittäjä, jolla on sisäinen palo kokea elämää ja sen vaikutelmia hyvin laajasti. Arkeni on tekstiä kirjottaessani (17.11.2023) monipaikkaista – ja sehän jos jokin itsessään mahdollistaa tätä vaikutelmien runsautta.

Millainen yrittäjä olen?

Yrittäjyys mahdollistaa minulle ennen kaikkea ketterän työelämän ja hyvinvointia tukevaa työnteon joustavuutta. Työtunteja, imua ja kiirettä voi olla johonkin väliin runsaastikin, mutta aina tarpeen tullen pystyn pyöräyttämään työkalenterini suhteellisen kevyeksi. Näin pystyn kasvattamaan erilaisia yrittäjän pääomia ajan kanssa, kun työskentely on jouston ja vaihteluvälin kautta pitkällä tähtäimellä oman hyvinvointini kannalta kestävää. Kun työtunteja on sopivasti eikä liikaa, on tilaa myös aidolle töistä innostumiselle ja inspiroitumiselle.

Ammattilaisena koen olevani generalisti ja ylipäätään kaikesta kiinnostuja. Oma luovan alan yritys toimii minulle hienona katalysaattorina ja sulatusuunina, jossa voin käsitellä ja kehittää eteenpäin erilaisia kiinnostavia tietosisältöjä, pohdituttavia ajatuksia ja uusia oppeja.

Tiedän, että voisi olla tehokasta ja puhtaan rahallisesti kannattavinta hioa jokin graafisen suunnittelun ydintaito huippuunsa ja rakentaa yrityksen toiminta tiiviisti sen ympärille. Mutta minulle itselleni se ei olisi yhtään laajemmassa kuvassa palvelevaa. Inspiroidun uuden etsimisestä, enkä edelleenkään tiedä (enkä halua tietää), mitä kaikkea minusta voi tulla isona. Yrittäjyys on minulle tärkeä paikka tutkia, kokeilla ja oppia erilaisia tapoja kytkeytyä yhteiskuntaan ja yhteisöön. Se on tietenkin myös elinkeino, mutta rahallisen elannon tienaaminen ei saa liiaksi syrjäyttää kaikkea muuta merkityksellistä.

Monimuotoisuutta arkeeni tuo yrittäjyyden rinnalla harrastamani omavaraistelu, johon käytän keruukaudella (touko-lokakuu) paljonkin aikaa. En vaihtaisi mihinkään esimerkiksi syksyisiä keruureissuja ja pyöräilyjä läpi kosteanraikkaiden metsien. Henkilökohtainen talouteni onkin omanlaistansa hybriditaloutta, jossa yhdistyvät sulavasti hyvin verkottunut tuotanto toimisto-olosuhteissa sekä luonnon antimista ammentaminen kädet syvällä maadoittavassa turpeessa.

Kestävyysmurros merkityksen lähteenä

Jo nuorena herännyt kiinnostus politiikkaan ja yhteiskuntaan sekä kaipuu kokonaisvaltaisesti merkityksellisesti elämään ovat tuoneet minut kestävyysteemojen pariin. Visuaalisen alan työt ovat olleet minulle aina luontevaa myötäkarvaan tekemistä, mutten voisi kuvitella tekeväni niitä ilman kytkeytymistä johonkin suurempaan hyvään. Se suurempi hyvä on tällä hetkellä (ja tulee olemaan vielä pitkään) yhteiskunnallinen murros kohti ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää elämää tällä ainoalla planeetallamme.

Vapaa-ajalla

Kuten edellisessä tulikin ilmi, työ ei ole minullekaan aivan koko elämä. Vapaa-ajallani vietän aikaa tärkeiden lähi-ihmisteni kanssa, asun kaksipaikkaisesti (Tampere-Oulu), luen kirjallisuutta ja nettiartikkeita aika laajalla skaalalla, syvennyn kirjoitusprojektien pariin, soitan pianoa, sekä ajelen parhaimmillaan viikon-parin polkupyörävaelluksia eri puolilla Suomea, Pohjoismaita ja Baltiaa.

Niin, keruureissut jo tulivatkin esille. Onhan sitä paljon muutakin, kun monesta innostuu, mutta tässäpä kompakti ja kooltaan nettisivuille istuva kattaus.

Lisää kirjoituksia ajatteluni sekä yrittäjyyteni taustoista löydät näiden sivujen blogiosiosta. Vuoden 2023 alussa avaamani Kierroksia.fi-blogi taas esittelee proosallisempaa tekstikerrontaani.

Kuvituskuva koskesta.

Eetu Haverinen

CEO & Creative Director yrityksessä Kuohu & Kaisla Creative (vuodesta 2020 eteenpäin)

Koulutus: Muotoilija, Karelia AMK (valmistunut 2015)

Kuohu & Kaisla Creativen lisäksi työskentelen ekologisen jälleenrakennuksen osuuskunnassa Jälleenrakentajissa.

Visuaalisen suunnittelun ja viestinnän töiden ohella minulla on vahva identiteetti myös taiteilijana. Tuotantooni kuuluu mm. perinteisten menetelmien teoksia, kollaasityylisiä taideprinttejä sekä GIF-muotoisia taideanimaatioita.

The March for Vignette Daydreams -portfoliosivu kokoaa tekemistäni laajemmin sisältäen graafisen suunnittelun ja visuaalisen viestinnän lisäksi edellä sivuttua taidetuotantoa.